Välkomna till Nydala!

Mitt emellan Halmstad och Falkenberg, strax utanför Getinge hittar ni Nydala gård. På gården lever människor och djur i symbios, med biologisk mångfald och ett hållbart lantbruk i stort fokus. Vårt långsiktiga mål är att bli självförsörjande i så stor utsträckning som möjligt, för ett småskaligt lantbruk. Marken vi äger och arrenderar är främst betesmark för gårdens får och lamm, och när gräsvallarna börjar bli gamla eller otillräckliga så bökas dom upp utav våra grisar. När grisarna gjort sitt jobb så efterplöjer vi och sår in ny lämplig gröda. Vi tycker att det är viktigt att ta hand om jorden vi har och tänker mycket på att det vi skördar också ska ges tillbaka till jorden, i form av naturlig gödsel och strö. När vi får möjlighet så lånar vi även in kvigor på sommaren som växelbetar hagarna, trampar till jorden, bidrar med massa härlig gödsel och håller nere parasittrycket.

Vi producerar vårt eget grovfoder till djuren och halm pressas från arrendemark som ingår i familjens aktiebolag- 3 Johanssons Lantbruk. Christoffer sköter tillsammans med sin far och bror ett lantbruk med spannmål på ca 200 ha, där vi samarbetar kring skördarna.

 Byggnaderna på gården innefattar ett nybyggt 1,5 planshus, ett gammalt stall som nu är ombyggt till Hundpensionat, en loge där halm och maskiner förvaras (+allt annat skräp som finns på en gård) och ett gammalt brygghus som består av garage, pumprum och Gårdsbutiken. Ytorna runt byggnaderna är givetvis hagar till djuren, en gräsplan till hundkurserna på 25x35 m, en 25:a och mindre träningshage 30x70 m för vallträning och en belyst gruspaddock som används vintertid när gräsmattorna protesterar.


 


Fåren

Fårbesättningen är uppdelad på två fårraser- Värmländska Skogsfår och Gotlandsfår. Lammen säljs om möjligt till livdjur för vidare avelsarbete på annan besättning och djuren som "blir över" och inte ska rekryteras, slaktas på hösten och säljs sedan som hela köttlådor, styckdetaljer eller förädlade charkprodukter- i butiken.

Värmländska Skogsfår:

Vi har just nu ett 30-tal Värmlandstackor och 2 Värmlandsbaggar som ingår i Genbank 2283. Värmlandsfåren tillhör en av Sveriges Hotade husdjursraser och avelsarbetet består av att bevara en av våra svenska lantraser som även benäms Allmogefår. Vi på Nydala väljer att avla på sunda individer med bra modersegenskaper, fin ullkvalitet, bra klövar, okomplicerade lamningar, skiftande ullfärg och vida hornställningar hos baggarna. Helt enkelt friska och enkla individer med stor mångfald! Värmlandsullen lämpar sig väldigt bra för tovning, garn och ger fantastiskt varma skinn som har härliga färgskiftningar och nyanser.

Gotlandsfår:

Andra sidan av besättningen är renrasiga Gotlandsfår och även några Gotlandskorsningar. Gotlandsfåren tillhör gruppen Pälsfår och är betydligt större än Värmlandsfåren, så det blir ofta dessa bagglammen som hamnar i köttlådan. Dessa har jag pga deras glansiga, lockiga ull- som passar ypperligt till pälssömnad och prydnadsskinn, samt är väldigt bra träningsdjur på kurserna. Dom har ett något lugnare temperament än dom känsliga Värmlandsfåren vilket gör dom till bra nybörjarfår för unghundar.

 


Grisarna

Även här har vi valt att hålla en hotad husdjursras i Genbank 2058. Linderödssvinen är även dom en Svensk lantras som är utegångsgrisar och lever så naturligt som möjligt. Dom bökar och betar på ställen som vi inte kommer åt med maskiner, förgyller vår vardag med massa kärlek och blir sedan slaktmogna mellan 12-18 månader. Dom växer långsamt och ger ett smakrikt, saftigt och mört kött som inte går att jämföra med vanligt fläskkött som är massuppfött i trånga boxar. Man kan riktigt känna smaken av en välmående gris som levt ett rikt liv i naturen. Även här säljs köttlådor, styckdetaljer och förädlade produkter såsom grillkorv, ölkorv och salami.

 


AKTUELLT!

Har ett gäng stiliga bagglamm till salu som gärna går vidare i avel.

Värmlandsfår, MV-fria, genbanksanslutna, Elitlamm, inga tecken på fotröta i besättningen, avmaskade, klippta 28/7 eller 25/8, vana vid vallhund.

Välkomna att kontakta mig för mer information!

Nyinkomna lammprodukter i butiken!

Kryddig grillkorv, 2 st/pkt

Salsiccia och Chorizo, 4 st/pkt

Lammburgare 8 st/pkt

Nu är det äntligen dags att beställa årets köttlådor med gårdens goda lammkött.

Endast ett begränsat antal lådor tillgängliga så först till kvarn gäller. Det kommer att finnas två olika tillfällen för utlämning av köttlådor.

▪︎ 23 september *FULLT*

▪︎ 4 november

Hjälp till att bidra till en levande landsbygd och stötta ett lokalt företag, samtidigt som du kan njuta av ett härligt närproducerat svenskt lammkött som är GARANTERAT FRITT från antibiotika! Win-win-win.

Årets lamm är renrasiga Värmlandsfår och Gotlandskorsningar, uppfödda på vår gård strax utanför Getinge. Lammen är långsamt och naturligt uppfödda på naturbete vilket ger ett otroligt fint, magert och mört kött. Lammen slaktas och styckas på Mostorps gård och transporteras endast 10 minuter i ett hästsläp som de använder som ligghall i hagen - alltså så stressfritt det kan bli.

Priserna nedan avser slaktkroppens vikt* som bör hamna på mellan 15-25 kg/lamm och alla priser är inklusive moms. Företaget är godkänt för F-skatt och registrerad primärproducent.

Alternativ 1:

Helfall, att stycka själv eller grilla helt.  125:-

Alternativ 2:

Traditionellt grovstyckat med ben.  155:- /kg

Alternativ 3:

Grillstyckat, skivade detaljer färdigt för grillen.  175:- /kg

Alternativ 4:

Gourmetstyckat, benfria detaljer för finsmakaren.  195:- /kg

Det finns möjlighet att dela upp en låda i två (halvt lamm×2) mot en kostnad på 200 kr/lamm. Ej möjligt på gourmetstyckad låda. Alla detaljer är vacuumförpackade och märkta. Betalning sker vid avhämtning via Swish Företag och givetvis medföljer ert kvitto. Bokning är bindande och kan ej avbokas om jag inte har någon på kö för en hel låda!

Vid intresse svara via kontaktformuläret, mail eller sms.

Jag behöver namn, adress, telefonnummer och vilken typ av styckning ni önskar.

*Slaktvikt är vad slaktkroppen väger innan styckningen. Hur mycket det färdigstyckade köttet i lådan väger beror på vilket styckningsalternativ som väljs, då det styckas bort mer eller mindre ben.

Frysta styckdetaljer från lamm, får och gris finns alltid hemma. Även grillkorv, falukorv och ölkorv finns i olika smaker.

Välkomna!