Välkomna till Nydala!

Mitt emellan Halmstad och Falkenberg, strax utanför Getinge hittar ni Nydala gård. På gården lever människor och djur i symbios, med biologisk mångfald och ett hållbart lantbruk i stort fokus. Vårt långsiktiga mål är att bli självförsörjande i så stor utsträckning som möjligt, för ett småskaligt lantbruk. Marken vi äger och arrenderar är främst betesmark för gårdens får och lamm, och när gräsvallarna börjar bli gamla eller otillräckliga så bökas dom upp utav våra grisar. När grisarna gjort sitt jobb så efterplöjer vi och sår in ny lämplig gröda. Vi tycker att det är viktigt att ta hand om jorden vi har och tänker mycket på att det vi skördar också ska ges tillbaka till jorden, i form av naturlig gödsel och strö. När vi får möjlighet så lånar vi även in kvigor på sommaren som växelbetar hagarna, trampar till jorden, bidrar med massa härlig gödsel och håller nere parasittrycket.

Vi producerar vårt eget grovfoder till djuren och halm pressas från arrendemark som ingår i familjens aktiebolag- 3 Johanssons Lantbruk. Christoffer sköter tillsammans med sin far och bror ett lantbruk med spannmål på ca 200 ha, där vi samarbetar kring skördarna.

 Byggnaderna på gården innefattar ett nybyggt 1,5 planshus, ett gammalt stall som nu är ombyggt till Hundpensionat, en loge där halm och maskiner förvaras (+allt annat skräp som finns på en gård) och ett gammalt brygghus som består av garage, pumprum och Gårdsbutiken. Ytorna runt byggnaderna är givetvis hagar till djuren, en gräsplan till hundkurserna på 25x35 m, en 25:a och mindre träningshage 30x70 m för vallträning och en belyst gruspaddock som används vintertid när gräsmattorna protesterar.


 


Fåren

Fårbesättningen är uppdelad på två fårraser- Värmländska Skogsfår och Gotlandsfår. Lammen säljs om möjligt till livdjur för vidare avelsarbete på annan besättning och djuren som "blir över" och inte ska rekryteras, slaktas på hösten och säljs sedan som hela köttlådor, styckdetaljer eller förädlade charkprodukter- i butiken.

Värmländska Skogsfår:

Vi har just nu ett 10-tal Värmlandstackor och 7 Värmlandsbaggar som ingår i Genbank 2283. Värmlandsfåren tillhör en av Sveriges Hotade husdjursraser och avelsarbetet består av att bevara en av våra svenska lantraser som även benäms Allmogefår. Vi på Nydala väljer att avla på sunda individer med bra modersegenskaper, fin ullkvalitet, bra klövar, okomplicerade lamningar, skiftande ullfärg och vida hornställningar hos baggarna. Helt enkelt friska och enkla individer med stor mångfald! Värmlandsullen lämpar sig väldigt bra för tovning, garn och ger fantastiskt varma skinn som har härliga färgskiftningar och nyanser.

Gotlandsfår:

Andra sidan av besättningen är renrasiga Gotlandsfår och även några Gotlandskorsningar. Gotlandsfåren tillhör gruppen Pälsfår och är betydligt större än Värmlandsfåren, så det blir ofta dessa bagglammen som hamnar i köttlådan. Dessa har jag pga deras glansiga, lockiga ull- som passar ypperligt till pälssömnad och prydnadsskinn, samt är väldigt bra träningsdjur på kurserna. Dom har ett något lugnare temperament än dom känsliga Värmlandsfåren vilket gör dom till bra nybörjarfår för unghundar.

 


Grisarna

Även här har vi valt att hålla en hotad husdjursras i Genbank 2058. Linderödssvinen är även dom en Svensk lantras som är utegångsgrisar och lever så naturligt som möjligt. Dom bökar och betar på ställen som vi inte kommer åt med maskiner, förgyller vår vardag med massa kärlek och blir sedan slaktmogna mellan 12-18 månader. Dom växer långsamt och ger ett smakrikt, saftigt och mört kött som inte går att jämföra med vanligt fläskkött som är massuppfött i trånga boxar. Man kan riktigt känna smaken av en välmående gris som levt ett rikt liv i naturen. Även här säljs köttlådor, styckdetaljer och förädlade produkter såsom grillkorv, ölkorv och salami.

Just nu har vi inga grisar på gården.

 


AKTUELLT!

Nyinkomna lammprodukter i butiken!

Kryddig grillkorv, 2 st/pkt

Salsiccia och Chorizo, 4 st/pkt

Lammburgare 8 st/pkt

Värmlandsbaggar säljes!

4 vuxna bruna baggar med fantastiska horn är redo för avel. MV-fria, genbanksanslutna, Elitlamm, inga tecken på fotröta, nyklippta.

2500:- /st ex moms

Frysta styckdetaljer från lamm och får och finns i lager efter säsong. Grillkorv, falukorv, hamburgare och ölkorv finns i olika smaker.

Välkomna!